8 december – att möta livet med nybörjarens sinne

Tänk dig att möta livet som vore det för första gången. Utan förutfattade meningar, föreställningar om hur saker ska vara eller om hur människor borde bete sig eller hur de alltid beter sig. Med nyfikenhet, öppenhet, ja, kanske till och med förundran inför upplevelsen av det nya eller insikten du just fått.

Tänk dig att möta dagen, livet, världen som många små barn möter sin omgivning. Oförställt, utforskande, icke-dömande.

Min, Saras, upplevelse av att välja nybörjarens sinne är att tillvaron blir så mycket rikare i de stunderna. Jag upplever färgerna, ljuden, dofterna, smakerna, material och textur tydligare. Jag möter medmänniskor och mig själv med varmare ögon, mer lyssnande öron och öppnare hjärta. Jag tar lättare itu med saker som annars känns svåra eller obekväma. Upplevelsen av att vara en integrerad del av den större helhet som världen – människor, samhälle, djur och natur – utgör blir så mycket mer påtaglig.

Att stänga av de automatiska rösterna som jag tränat upp genom åren, de som bedömer och dömer. Eller att lägga bort distraktionen inte minst i form av mobilskärmen, för att istället fokusera på upplevelsen här och nu. Det kräver energi. Så jag fattar ju att jag och många med mig fastnar i vuxenhjärnans tröttare, tröttande och inte så konstruktiva sidor. ”Ja, ja. Det där är ju en kul idé. Men det kommer inte att gå/vara svårt för att…”. Eller ”Det där har jag provat förut. Det gick inte då heller”. Som min kollega benämner dem: mördarfraserna.

Nybörjarens sinne är viktigt i både ledarskapet av mig själv och av andra. Och i synnerhet i ledarskapet av andra kan det vara en utmaning. För vi bär ju med oss en bild av att ledaren är den som vet, den som är säker och har rätt. Men jag hävdar, och försöker tillämpa, att i synnerhet i ledarskapet av andra är det också oerhört angeläget att komma ihåg att just den här situationen med just de här människorna i just det här omvärldsläget aldrig har funnits förut. Liknande situationer, absolut. Men någonting är ändå genuint nytt, och därmed finns det ett utrymme för att ta med nybörjarens sinne i mitt ledarskap, tillsammans med min erfarenhet och upparbetade kunskap. Om inte annat så för att styra undan från mördarfraserna, som ju effektivt dödar all kreativitet och allt nytänkande.

I de stunder när jag fullt ut uppslukas av upplevelsen. När jag tar in samma gamla träd som jag alltid betraktar på vägen till pendeltåget som vore det första gången jag ser det och låter ögonen följa grenarnas former. När jag fullt ut möter en annan människa och fokuserar på att ta in vad hen säger i och utan ord. Då kan jag fyllas av förundran, tacksamhet och bubblande glädje över att världen, i all sin vånda, också är så vacker. Så rik på skönhet och spänning. Att bära med mig det i livet i stort, inklusive i mitt ledarskap av mig själv och andra är något som jag verkligen vill och vet ger mening.

Dagens luckpaket till dig är en inbjudan att tillämpa nybörjarsinnet vid ett eller t o m ett par tillfällen under de närmsta dagarna. Och att notera vad det gör med dig och din upplevelse.

Det här inlägget är en bearbetning av ett inlägg som första gången publicerades i februari 2020.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *