Saras höstpaj

På förra veckans kockkurs var temat äggrätter och stuvningar. Bland pocherade ägg, crepes, bechamelsås och hollandaise skulle vi också klämma in en paj med fyllning efter eget huvud. Eftersom jag tycker att det är så rogivande att skära julienne (grönsaks- el rotruktsstrimlor, som enligt vår lärare ska vara 3 cm långa och 1x1mm tjocka – koncentration!), så valde jag att gå lös på ett antal rotfrukter, kombinera med lite bacon och svamp, krydda rikligt med örter samt dekorera det hela med äppelskivor och parmachips. Så här gjorde jag på ett ungefär:

En pajdeg på  100 g smör, 200 g mjöl (nästa gång ska jag nog prova fullkornsdinkel), 1 ägg och så mycket vatten att det hela blev en lagom smidig deg. Tryckte ut i springform (med löstagbar kant dvs.) och förgräddade i ca 10 minuter.

Strimlade bacon – tror att ett 140-gramspaket kan vara lagom eg., även om jag inte hade riktigt så mycket vid premiärlagningen – och stekte på detta. Blandade ner typ 1/2 gul lök, 8 champinjoner (som jag skivat och sauterat innan jag började med pajen), 1 inte alltför stor morot, 1 liten palsternacka, 1 kvarts rotselleri, lite purjo som jag strimlat och skivat efter behag. Kryddade med svartpeppar, mejram, timjan och oregano i rikliga mängder. Lade ner blandningen i pajskalet, och lade ringar av ett skalat och urkärnat äpple ovan på (sannolikt kan man ta ett litet äpple till och blanda ner i rotfruktsröran).

Hade förberett en äggstanning motsvarande 2 ägg och 2 dl mjölk som jag hällde ner över rotfrukterna och äpplet. Gräddade i ca 20 min.

Riktigt gott, hade varit ännu smarrigare med ett lagom billigt och mustigt rödvin till, inte för avancerat, bara höstigt och ”varmsmakande”…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *