Sk_t i traditionen, hur man håller en fläskhatare på gott julaftonshumör eller birdie namnam

Julkulor
Foto: http://www.fotoakuten.se

Livskamraten har utvecklat en motvilja mot det traditionella julaftonsfrosseriet som genom åren har kommit att prägla’ hans sinnesstämning hela dagen (med viss överspillning till dagarna innan julafton dessutom). Framförallt gör han hätska utfall mot fläskköttet i dess olika varianter: skinka, julkorv, prinskorv, köttbullar (blir ju bäst på blandfärs), revbensspjäll, sylta (oups, finns visst på kalv, men den åker med ändå)… De ättiksinlagda fiskarna får också en släng av sleven. Han menar sig ha hittat en själsfrände i Fredrik Strage, och läser numera årligen Strages krönika om det kulinariska förfallet i juletid från 2010 med större emfas och entusiasm än julevangeliet.

Så för att göra honom glad – det är ju ändå att göra sina medmänniskor glada som julen går ut på – bestämde jag mig för att hitta en annan lösning i år. Skulle jag slå till på surströmming eller pad thai? En texmexbuffé kanske? Ett tag var jag inne på en julgädda. Jag själv finner nämligen viss ro i traditionerna (även om jag också kan känna mig lätt övermätt på fläskköttet efter julbordet).

Kanske blev jag inspirerad av diskussionerna om Disneys framfart med saxen i Kalles jul. Eller så var det bilderna på Facebook från Santa Monica som en kompis lade ut någon vecka innan jul. Hur som helst landade valet på den anglo-saxiska kalkontraditionen. Så jag släpade hem den minsta kalkon jag kunde hitta från ICA – sex kilo, som tur var färsk och inte djupfryst, då hade vi väl fått vänta till påska på att få äta den. Av någon annan förunderlig anledning hade jag fått för mig att jag ville ha vörtbröd i stuffingen. Så här är mitt juliga kalkonrecept, som inte blev någon kalkon utan stor succe’ (hö, hö):

1 kalkon på ca 5-6 kg (ta ur inkråm om det finns). Sätt ugnen på max.

6-7 dl torkade aprikoser, katrinplommon, fikon, dadlar, tranbär och annan god torkad frukt (jag hade lite blåbär också som jag slängde i) som klippts i lagom stora bitar, blandas med 2 dl blandad skållad och grovhackad mandel samt hasselnötter. Detta marineras i 3 dl konjak och 2 dl koncentrerad äppeljuice.

1 hackad gul och 1 hackad röd lök, 2 pressade vitlöksklyftor, 1 hackad liten fänkål stekes till mjukt utan att ta färg i 1 msk smör. Rör ner frukt- och nötblandningen och blanda i ca 3-4 cm vörtlimpa som pillats i småbitar. Salta och peppra.

Blanda så mycket salt och finmalen svartpeppar som du tror att det går åt för att klappa in runt om och inuti – och dubbla det. Klappa sedan pippin snällt med blandningen i alla skrymslen och vrår.

Skeda in fyllningen så att fågeln är löst stoppad och att du får plats med 1 apelsin som du skurit i fyra delar inuti fågel och 1 hel apelsin som stopp i den stora öppningen. Stick gärna hål i apelsinen runt om med en sticka.

Smält 50 g smör och pressa i 1 apelsin och 1 citron. Pensla pippin med smörblandningen. Täck med folie.

Ställ in i ugnen längst ner och sänk värmen till 180 grader. Beräkna ca 40 minuter per kg. Ta ur och ös/pensla med smörblandningen, och när den är slut stekskyn, varje halvtimme. Efter tre timmar sätter du in en stektermometer i bröstköttet och tar av folien. När termometern visar på 70 grader är bröstfiléerna klara. Ta då ur pippin ur ugnen och tranchera den – skär loss bröstfiléerna, lägg under folie och handdukar för att varmhålla, alternativt kyl ner snabbt för senare uppvärmning. Skär också loss vingar och lår. Skicka in låren i ugnen igen tills de är 80 grader inuti.

Ta reda på stuffingen – släng apelsinerna – genom att lägga i en ugnssäker form, blanda ner ett ägg och strö över ströbröd. Sätt in i ugnen tills den fått fin färg.

Till detta serverade jag

  • gräddsås som jag gjorde på stekskyn (skumma av fettet först), rödvin efter behag, lite kycklingfond och vatten för att få tillräcklig mängd samt grädde.
  • potatispuré med creme fraiche istället för mjölk – blir fylligare och godare med den lilla syrliga brytningen till.
  • brysselkålshalvor som fått steka med bacon och rödlök och snabbt sauterats i lite gott vitt vin med aningens sötma.
  • hackad färsk grönkål i ugn – lägg grönkålen i en form, ringla över en god olivolja och strössla lite flingsalt över, in i ugnen och låt bli lätt brynt i topparna. Ta ut och toppa med granatäpplekärnor.
  • kaneläppelklyftor – äppelklyftor som vänts i citronjuice för färgens skull, socker och kanel får koka tills äpplena är precis mjuka och en smarrig sockerlag bildats.
  • rårörda lingon.

En av fördelarna med denna julaftonsmåltid utöver att det blev makalöst gott var att det dessutom går utmärkt att dricka rödvin till maten, inte bara öl och julmust!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *