Tack så mycket

Idag firas Thanksgiving i USA. Hösten 2008 bodde vi i Kalifornien, och kom i närkontakt med högtiden för första gången. Kalkonmiddagen på David’s Delicatessen på Geary street i San Francisco har stått förebild för några thanksgivingmiddagar i Stockholm; något år har jag till och med slagit till på att göra Pumpkin Pie till efterrätt – till störst glädje för mig själv eftersom jag fullkomligt ääääälskar det. 

Puritanerna här hemma håller fast vid att fira Tacksägelse på Tacksägelsesöndagen (andra söndagen i oktober). Det har vi också firat vid några tillfällen längre tillbaka, genom att duka vackert med bland annat äpplen och blommor på bordet.

3470650293_60b27d6539_bBåda dagarna är en påminnelse om vikten av att ge utrymme i livet för tacksamhet. Egentligen vill jag fira tacksägelsedag varje dag – men jag glömmer lätt bort det i vardagsstressen.

Förmågan att känna tacksamhet är som en muskel – den går att träna. Och den träningen kan föra med sig positiva effekter på vårt välmående och våra relationer.

Idag är jag är tacksam för att jag får leva i ett land med en hög grad av frihet och trygghet. Jag är tacksam över att bo i Stockholm – min barndoms drömmars stad och en av världens absolut vackraste städer.

Jag är tacksam för att jag på det hela taget har en hälsa som ger mig möjlighet att i stora drag ändå göra det jag vill, inklusive förverkliga ett antal av mina drömmar.

Jag är tacksam för nyfikenhet och omättlig kunskapstörst. Ständigt vecklar de ut nya blad och sidor av tillvaron, och väcker aningar om helheter och större sammanhang.

Jag är tacksam för förmågan att utvinna, skapa mening ur smärtan och sorgen – genom att sätta ord på mina erfarenheter, frågor, idéer, insikter och dela dessa ord med andra.

Jag är tacksam för nya och gamla vänner som berikar mitt liv med omtanke, gemenskap, andra perspektiv, nya insikter och gemensamt görande och skapande. Jag är tacksam för alla ni vänner som bär mig, delar sina smärtsamma erfarenheter, håller, tröstar och ger hopp nu när livet ter sig lätt underexponerat.

Jag är tacksam över att vara en del av musiken och magin i Stockholm City Voices. Jag är tacksam för att ha haft modet att välja livet som företagare, för min kloka, tålmodiga och kompetetenta affärspartner och för alla fantastiska kunder och samarbetspartners.

Jag är tacksam för släkt och familj – att vara en del av träd med rötter i historien och grenar in i framtiden. Jag är tacksam över att under mer än hälften av mitt liv ha fått vara älskad av en människa som jag delat livet nära och djup med. Jag är tacksam för mina barn, för det jag får lära om livet och mig själv i umgänget med dem, och för den gränslösa kärlek jag har förmånen att få känna för dem. I min värld är de de bästa, klokaste och roligaste som finns – just för att var och en av dem är den person hen är, med de erfarenheter, egenskaper och förmågor som just hen har och utvecklar. Och för att jag får vara deras mamma.

Jag är tacksam för mitt liv med alla dess skuggor och vitdagrar, hittintills och framgent. I nuet.

Vad är du tacksam för idag, denna Thanksgiving 2016? 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *