Närodlat och närsålt

Igår var det dags för en premiär som jag sett fram emot. Närodlat, mycket ekologiskt, människor som liksom jag  älskar god mat och goda råvaror: Bondens egen marknad. Efter flytten har vi den i princip tvärs över gatan, så det blir nästan som kvartersmarknaden i länderna på kontinenten.

Jag skördade spenat – en härlig bunt med rötterna kvar och spänst i bladen, jordsärtskockor – fasta och fuktsvala, nässlor och vaktelägg till en nässelsoppa imorgon, rökt fårfiol och varmrökt lax. Här ska vankas festmat!

Idag blev det därför rökt fårfiol med en gudomlig jordärtskockskompott (jordärtskockor, schalottenlök och mospotatis – ex. mandel eller, som idag, King Edward – kokas sönder och samman i kycklingfond. Smaksättning med smör, salt och peppar. Ett måste för jordärtskocksfantaster!) från matlagningskursen, hemlagat potatismos till barnen (sjuåringen konstaterade att det inte smakade som skolans, tack för det, och åt glatt) och sallad med mangold och spenat.

Passade på när barn och A var på andra äventyr att fortsätta mitt utforskande av kvarteren i närheten kombinerat med att säkerställa leverantörer av fonder (inte aktie-, utan mer delikata) för de perioder då jag inte kommer att orka koka själv. Efter fyrtio år har jag ju insett mina begränsningar, typ. I Söderhallarna hittade jag både kalv- och kycklingfond, och hade säkert hittat fiskfond också om jag frågat. Nu hittade jag en för mig ny fiskaffär på Östgötagatan med mycket sympatisk innehavarinna och supersmarrigt fruktbröd.

Alla godsaker som jag kommer att sätta i mig som en följd av denna dag uppvägs åtminstone delvis att den upphittade stegräknaren stannade på 18573 steg. Och det var innan kvällspromenaden…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *