Gröngrön röra

Så här i tider av hög uppmärksamhet på vårt politiska system valde jag att ge kvällens kylskåpsrensning av grönsaker på väg att sogga ihop (inga liknelser i övrigt) ett namn med partipolitiska, om än blocköverskridande associationer. Jag var lite skeptisk medan jag hällde i rester från kyl och skafferi, men resultatet blev smakligt! Gillar man grön paprika går det säkert bra i också – för egen del är det en av få saker som jag fortfarande kan låtsas vara allergisk mot…

Ansade, delade, strimlade och skar i bitar (lite olika former per grönsak ger bäst resultat)
1 broccolistånd (även stammen gick med)
1 squash
10 cm hyfsat välväxt purjo
ett kvarts litet vitkålshuvud
1/2 gul lök
4 små klyftor vitlök

Blancherade broccolin och slog av. Hällde oliv- el rapsolja i en stekpanna, lade också i en klick smör samt gul lök och pressad vitlök. Löken fick svettas helt kort. Jag vände sedan ner broccolin och vitkålsstrimlorna; fräste några minuter. Lade i purjo och squash och vände runt.
Jag strösslade sedan över två teskedar Rene Voltaires Lantbuljong och klickade ner en nästan full Crème fraiche-burk (ingen lättCF – urk på burk). Lite balsamvinäger och torkad timjan åkte ner, och det hela fick koka ett par minuter. Vid en sista titt i kylskåpet hittade jag en liten burk med riven parmesanost som jag vände ner, varpå jag drog pannan av värmen. Serverade gjorde jag med fullkornspenne. Definitivt något jag kommer att göra igen – t.ex. någon av de meatless:a måndagarna som jag ska försöka planera för.

Några bilder blev det inte eftersom jag lade krutet på att parallellt med denna tillrättning koka ihop en blekröd röra i form av korvstroganoff till de grönsaksfientliga barnen. Grönsak i form av lök och antioxidantlykopener i form av ketchup fick de i sig iallafall.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *