Vad som får mig att smälta…

Skrev igår om mina möten med ”chocolats au fondants” (ja, det blev inte bara en…).  Fondant au chocolat ska det givetvis heta, och det, mina vänner, är en av de få saker i världen – om inte till och med den enda –  som möjligen skulle kunna fungera som muta för denna annars omutliga tjänsteman (nu när ni vet min mörka hemlighet får ni aldrig bjuda mig på detta, eftersom ni då skulle kunna göra er skyldiga till bestickning).

Om ni närmare vill undersöka vad som får mig på fall, får ni här receptet:

Fondant au chocolat med halloncoulis (ca 10 portioner i normalstora muffinsformar, eller typ 100 i storleken på bilden ovan)

250 g mörk choklad, 70% el högre
250 g smör (INTE margarin)
8 ägg
250 g florsocker el vanligt socker (har inte provat skillnaden själv, båda varianterna finns på nätet)
100 g vetemjöl
(ev. 4 msk kall espresso, konjak el god likör, ta då 25 g mindre marga, förlåt SMÖR)

250 g tinade el färska hallon
3 msk socker

Smält choklad och smör i vattenbad. Vispa ägg och socker till vitt skum. Vänd ner chokladblandningen i äggröran. Vänd sedan snabbt ner mjölet (och ev. kaffe, konjak el likör).

Ställ bunken med smeten i kylen i minst 2 timmar, gärna över natten. OBS! Detta är ett farligt moment, i synnerhet om man som jag är utrustad med svag motståndskraft… 😉

Kör hallon och socker i mixer el med mixerstav. Sila till en slät  sås.

När det börjar bli dags att servera sätter du på ugnen på 200 gr. Smöra och mjöla 10 muffinsformar (helst släta) och mjöla insidan lätt. Skeda upp smeten i formarna och grädda dem i mitten av ugnen i drygt 10 minuter. De ska vara helt lösa i mitten med en fast skorpa på utsidan.

Ta av formen, lägg upp på en tallrik och ös upp halloncoulisen som en spegel eller i ett vackert mönster runt om. Dekorera med några färska hallon, eller om du vill vara generös, så många hallon som du tror att dina gäster tar munsbitar av bakelsen (så var det på Brasserie Lipp igår). Lite lösvispad grädde till, och din och dina gästers lycka är gjord!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *