Måndagsmagi: Vitlöks- och salviaspäckad fläskkarré

Kallt regn, mörker och blåst är inte riktigt min tekopp. Men – när jag får en oväntad möjlighet att äga köket för mig själv en stund och dessutom hinner förbi Söderhallarna på vägen hem, så blir novembermåndagen ändå ganska uthärdlig.

Köpte 1,5 kg fläskkarré från Nibble, med ben. Skivade 3 vitlöksklyftor tunt och lindade dem med bitar av färska salviablad. Stack ett antal hål i karrén med en liten kniv och petade ner vitlöks- och salviapaketen i hålen. Skar loss köttet runt benet, men lämnade kvar så att biten med ben ändå satt kvar på resten av biten, och fyllde även luckan som då uppstod mellan ben och resten av köttet med vitlök. Band upp köttet så att det fick en snygg form. Saltade rikligt, pepprade och ringlade flytande honung över. In i ugnen på 220 grader tills biten fått fin färg, därefter 100 grader tills innertempen nått 68 grader. Ut och vila.

Deglacerade ugnsformen med cider – äkta fransk, ingen kiviks eller herrgårds – och silade ner detta goa i en kastrull. Lite vatten och fond el buljong – kokade ihop. Redde av med lite grädde och smakade av med salt, peppar och cider. Serverade med potatis och ångkokt broccoli al dente – cider till för de vuxna givetvis.

Ser kanske inte så färgglatt ut – men smaken var en explosion!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *