Ört- och apelsinsmakande kyckling

Utgå från en hel kyckling som du skär ut bröstfiléer och lårfiléer från (ja, bena ur hela kycklinglåret, drumsticks får du göra en annan dag). Renset som blir över kan du spara tilll kycklingfond. Var varsam så att så mycket som möjligt av skinnet blir kvar på filéerna, och se till att inga broskbitar lämnas kvar i filëerna (om du inte ska bjuda Anna Anka på middag).

Vik ihop lårfiléerna så att det är skinn så mycket som möjligt runt om; fixera med tandpetare om du vill. Salta, peppra ev., och bryn skinnsidorna på alla filéer tills de är gyllenbruna i olivolja och smör i stekpanna. Låt även köttsidan på bröstfilén brännas av i några sekunder.

Lägg över filéerna i ungsfast form, krydda med valfri örtkrydda (själv går jag på min gotländska favorit) och pressa över apelsinsaft från en apelsin.

Sätt in i 85 grader (det här är hemligheten bakom saftigheten) med köttermometern satt på 65 grader. När temperaturen uppnåtts, ta ut och skär i filéerna för att se om de är färdiga eller om du tycker att de är för rosa.

Servera med en sallad, eller färsk sparris och hollandaisesås.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *