Broccolisoppa

Den dåvarande sjuåringen hade länge pratat om broccolisoppa utifrån goda minnen av rätten på förskolan. Som god förälder hakade jag givetvis på önskemålet – barnet frågar efter grönsaker utan att befinna sig under pistolhot; här ska kokas soppa! Med STOR tydlighet från sjuåringens sida förstod jag att resultatet definitivt inte var i linje med matminnet – ”den soppan jag tycker om är GRÖN”, men resten av familjen åt med god aptit!
500 gram färsk broccoli (två normala grönsaksdisksstånd)
1/2 gul lök (kunde nog eg varit en hel om det funnits hemma)
2,5 dl vatten
1 grönsaksbuljongstärning
3 dl grädde av valfri fetthalt (i mitt kök är det 40% som gäller – har ingen lust att bära hem onödigt vatten eller modifierad stärkelse)
salt, vitpeppar, ngn örtkrydda
Ca 2 msk oliv- och citronolja
Hacka broccoli inklusive stammarna och lök. Smält löken i smör; lägg i broccolin och vänd runt. Slå på vatten och lägg i buljongtärning. Koka under lock i ca 10-15 min, beroende på hur stora bitar broccolin skurits i.
Häll i grädde och koka upp innan du kör stavmixern, gärna lite halvslarvigt. Smaka av med salt, vitpeppar, ngn god örtkryddeblandning (jag har en fr Gotland med örter och vitlök i som förhöjer det mesta) samt oliv- och citronolja.
Servera med gott bröd och kanske lite tärnad salami el skinka att ha i soppan.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *