Tanke och känsla – #blogg100 13/100

Jag gick in på hemsidan om Dag Hammarskjöld i jakt på inspiration till dagens blogginlägg. Fastnade för ett citat från ett tal vid Amherst College 1954:

Alltför ofta är vår inlärning, vår kunskap och vår hantering av tillvaron alltför mycket koncentrerad på teknik och vi glömmer själva människan.

Och jag slås ofta av detta, hur ofta vi glömmer själva människan i många av de skeden och processer som vi formar vår vardag och vårt samhälle med. Vi hemfaller till logiska resonemang och rationalitet, tror att statistiska samband och befintliga ekonomiska modeller är en exakt bild av verkligheten och en karta för vägen till vår framtid. Vi siktar in oss på att lösa problemen, gärna med så snabba, säkra och enkla metoder som möjligt – men är vi verkligen säkra på att det är ens är rätt problem vi löser?

Jag är oerhört fascinerad av hjärnforskningen och de slutsatser som den ger om hur vinklade vi är i våra skenbart rationella och objektiva resonemang. Om hur oerhört svårt – för att inte säga omöjligt – det är att skapa hållbar, genuin förändring utan att människors känslor engageras.

Det är därför som jag kommit att intressera mig allt mer för designtänkande i utvecklingsprocesser, för framväxande, relationsgrundade strategier och för att utveckla ett modigt ledarskap, som jag kallar det,  som spänner från det personliga planet till samhällsnivån. Och dessa perspektiv försöker jag tillämpa i hela livet, från jobbet till relationen med min familj. Med mer eller mindre framgång över tid får jag väl konstatera, i synnerhet i de mer privata sfärerna.

Tycker du att det här låter spännande bjuder jag på några länkar nedan (tack till omistliga affärskollegan Åsa för flera av tipsen och till kära ex-kollegan Marie för att du visade mig på Brené Brown):

Och där tog energin slut. Nu är dag 13 i denna utmaning snart slut och jag gör bäst i att posta det här inlägget så att jag inte töjer på reglerna alltför mycket. Bjuder er godnatt och avslutar med ännu ett citat av Dag Hammarskjöld:

”’– snart stundar natten.’
Mot det förgångna: tack,
till det kommande: ja!”

slow downsv

One thought on “Tanke och känsla – #blogg100 13/100

  1. Pingback: Favorit i repris: Tanke och känsla – Saras goda.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *