Hur långt är ett nu?

Bodil Jönsson, professorn som lanserade begreppet ställtid i sin bok 10 tankar om tid, skrev en reflektion i dagens DN om nuet. Hon skrev bland annat

”Med nyår i sikte avslöjas ens tidsinställning. … Den påverkar garanterat både dig själv och din omgivning. Delvis (men bara delvis) bestäms den av tidsandan. Exempelvis har längden på det som människor upplever som ett ”nu” aldrig varit så kort som vad den är i dag… ”

Intressant, tänkte jag. Hur påverkade en längre ”nu-uppfattning” den ursprungliga tillämpningen av till Medveten närvaro/mindfullness? Det handlar ju om

”…en medvetenhet som uppstår när vi är uppmärksamma avsiktligt, i nuet, och utan dömande på saker och ting som de är.” (Williams, Kabat-Zinn, Segal & Teasdale 2008, Mindfullness – en väg ur nedstämdhet; min fetning)

Syftet för mig med att träna medveten närvaro är ju att jag ska lägga mer kraft på att påverka nuet – den enda del av tiden som jag kan påverka. Beroende på hur långt jag definierar mitt ”nu” borde ju då mitt handlingsutrymme bli större eller mindre, tänker jag. Fast jag är inte färdigtänkt än… Om detta väcker någon tanke hos dig, dela gärna med dig i en kommentar!

2 reaktioner på ”Hur långt är ett nu?

    1. Ja, nyckeln till medveten närvaro – i alla fall för mig – är det där med att sluta döma. Dömandet leder till ältande och gnagande i själ och sinne för mig, leder all uppmärksamhet till då:et och suger ut livskraften. Så i mitt nu ska jag träna på att observera utan att döma.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.