En passande paj – dag 17 i #blogg100

440px-Saint_Patrick_(window)Happy Saint Patrick’s day! Från döttrarna, tillika eleverna vid Internationella Engelska skolan, kom önskan om att ”göra nåt speciellt till middag för att fira”.

Efter en snabb googling och synkning med kylskåpets innehåll bestämde vi oss för att slå till på en Shepard’s Pie. Passande nog, eftersom Irlands skyddshelgon Saint Patrick var präst och, enligt vissa, till och med biskop. På bilden bär han biskopssymbolen kräklan, som ju symboliserar den stav som fåraherden bär och använder för att samla ihop och leda sina får med.

IMG_1298Pajen blev en köttfärsröra med morötter (tyvärr utan champinjoner idag), lite vitt vin för extra syra, men utan vitlök. Ett potatismos med extra krämig- och syrlighet genom ett par äggulor, lite ost och det sista av gräddfilsburken. Ytterligare ost på toppen, in i ugnen tills den fått vacker färg (och ugnen är fylld av rök från köttfärssåsen som kokat över och bränt fast på ugnsbotten). I glasen fransk äppeljuice med doft av Bretagne, varifrån några av de första irländarna tros ha kommit. Så enkelt, så gott. Lite grönfärgade tillbehör blev det också, dagen till ära.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *