Brain Pickings – en blogg att fastna i

The interests of a writer and the interests of his readers are never the same and if, on occasion, they happen to coincide, this is a lucky accident.

W.H. Auden, The dyer’s hand, and other essays

Maria Popovas Brain Pickings är en stadig gäst i mitt bloggläsande. Och det är en farlig gäst, för det är sååå lätt att fastna i de många länkarna vidare, som leder till andra intressanta inlägg med länkar, som leder vidare till andra intressanta inlägg med länkar … Ja, du förstår.

Popova beskriver sig med många titlar: reader, writer, interestingness hunter-gatherer, and curious mind at large på About-sidan på Brain Pickingsbloggen, en annan – som jag älskar och själv gärna skulle dela, obotligt nyfiken som jag är – är curiosity architect.

Ämnesvalet är minst sagt mångskiftande. Bland de ämnen som har över 100 inlägg finns bland annat Kultur (med 3459 inlägg), Böcker (2735), Konst (1556), Psykologi (1164), Historia (1052), Naturvetenskap (836), Design (787), Filosofi (727), Kreativitet (343), Politik, 302, Teknologi (277), Skrivande (230), Kärlek (223), Poesi (181), Kunskap (158), Hållbarhet (152), Utbildning (151), Innovation (149), Lycka (140) och Aktivism (109).

Citatet ovan är från gårdagens så tankevärda inlägg med titeln Auden on Writing, Originality, Self-Criticism, and How to Be a Good Reader. I centrum står ett par essäer från samlingen The Dyer’s Hand and Other Essays (Färgarens hand på svenska – till den famösa Att läsa-listan…). 

För att återknyta till citatet: mitt intresse med den här bloggposten är att tipsa dig, min läsare, om en blogg som ger mig många insikter och fler nya frågor än svar. Och som jag vore fullt tillfreds med att ha som enda input utifrån, om jag hamnade på en öde ö (med tillgång till uppkoppling). Vad ditt intresse, och behållning, av mitt inlägg är vet jag inte – men kanske uppstår den där lyckliga tillfälligheten att ditt och mitt intresse sammanfaller…

Foto: Kluvi1 (Own work) [CC BY-SA 4.0 (http://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0)], via Wikimedia Commons

3 thoughts on “Brain Pickings – en blogg att fastna i

  1. Älskar Maria Popova jag med❤️
    Två citat som hon har sagt är såna som jag upplever kunnat komma från min mun också:
    ”Life is a continous process of arrival into who we are.”
    ”My blog is like a record of my own becoming. We never stop becoming. We never stop growing.”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *