Vad är en vänskap?

dsc_3051Vänskap. Det är en viktig del, om inte till och med den viktigaste, i mitt svar på frågan om livets mening.

Jag är rik på vänskap – och oändligt tacksam för det. Under de senaste månadernas mörker och kaos har människor som delat med sig av sin vänskap varit livsuppehållande för mig.

Vad är då vänskap? Jag snavade i kväll över en text av Jordan Greenhall, entreprenör, futurist och skribent, på temat vänskap. Den är så vacker och sätter så väl ord på vad vänskap handlar om för mig att jag vill dela den med dig.

Texten börjar:

A circle of friends.  This is the foundation of everything.  The only human relationship is that of friendship.  The only one that matters, at least.  One can have acquaintances, servants, masters, contemporaries, employees, etc.  But the ones that matter are your friends.  Unless she is your servant or roommate, your wife is your friend.  Unless they are your masters (or your servants), your parents and your teachers are your friends.  Even your enemies – especially your enemies – are your friends.  If they matter.

What is a friend?  A friend is someone who helps you overcome yourself.  Someone who is an ally in your endeavor to become more than you are.  There are many many different kinds of friendship, different roles that friends can play, but this is the common thread.  Self-overcoming is, of course, the central task of any human being.  This is why friendship is the only important human relationship.  (You can see how parenting is a particular variant of friendship.)

Här hittar du hela texten On Friendship.

One thought on “Vad är en vänskap?

  1. Pingback: Årsbokslut 2017 – Saras goda.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *