Rotfruktssoppor med lakrits – #blogg100 24/100

Inspirerad av besöket på Lakritsfestivalen och ett jordsärtskockssopprecept från Lakritsfabriken i Ramlösa blev det kylskåpsrensning igår kväll. Resultatet blev två soppor, som enligt maken var som rent godis (men som barnen trots detta uttalande var lätt tveksamma till) :

IMG_1745Jordärtskockssoppa med sting (3-4 portioner)

1/2 stor gul lök (eller 1 liten gul lök alternativt 1 bananschalottenlök)  och 1 vitlökssklyfta skalas och skärs i bitar.

300 g jordärtskockor och 3 medelstora potatisar skalas och skärs i bitar. Lägg i vatten så att de inte blir missfärgade.

Smält 1 msk smör i tjockbottnad kastrull och fräs löken tills den är mjuk och glansig. Lägg i skockor och potatis och fräs ett par minuter. Slå på 4 dl grönsaks-, lant- eller kycklingbuljong. Koka under lock tills grönsakerna mjuknat.

Mixa grönsakerna med mixerstav till en slät puré. Häll på 1/2 dl vitt vin och 2 dl crème fraîche. Koka upp. Smaksätt med lite salt, vitpeppar, 1-2 tsk lakritspulver samt 3-4 droppar tabasco.

Morots- och ingefärssoppa med lakrits (3-4 portioner)

Samma som ovan, men byt ut jordärtskockan till 300 g skalade och bitade morötter samt en tumspets skalad färsk ingefära. Jag skippade tabascon, men den kan man nog ha i utan problem.

Njut med ett gott bröd och gärna ett gott vitt, fruktigt vitt vin till!

3 thoughts on “Rotfruktssoppor med lakrits – #blogg100 24/100

  1. Reblogga detta på Saras goda. och kommenterade:

    Dags för lite god mat här på bloggen om livets goda och det goda livet. Vad det nu är.

    Några smaker som är goda i mitt liv är jordärtskocka (kungen av smaker, om en bortser från champagne och andra goda viner i mitt tycke), ingefära och lakrits. Om också dina smaklökar har dessa böjelser kan de här favoriterna i repris vara värda att testa alternativt inspireras av!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *