Att leka när världen står i brand?

Sommaren 2016 kommer väl för många år framöver att bli ihågkommen som en av de oroligaste och mest oroande i världen på länge – och som sommaren då PokémonGo kom till Sverige. Som med alla nyheter av den dignitet som jakten på Pikachu innebär, dränktes media – såväl gammelmedia som sociala media – av lycksaliga hissningar och förfasade dissningar.

Ett av dissningstemana kan sammanfattas ”Se, så djupt mänskligheten sjunkit att vi fokuserar på att jaga fantasifoster – samtidigt som krig och ofärd råder, demokratin hotas och klimatet är vid en tipping point”.

Min reflektion på detta argument är att när världen står i brand behöver vi leken mer än någonsin förut. Även om forskningen kring betydelsen av lek och lekfullhet hos vuxna inte är så utvecklad, så finns det resultat som tyder på att leken och lekfullheten är gynnsam för vår förmåga till

  • att hantera stress,
  • lärande, fantasi och kreativitet,
  • empati, medkänsla, förtroende och närhet,
  • energi och vitalitet, samt
  • att känna glädje och hopp.

I min värld är det här förmågor som vi i högsta grad behöver i orostider. För att hålla huvudet kallt, för att orka tro att det kan bli bättre, för att orka att inte ge upp, för att se lösningar och tillsammans med andra söka konstruktiva vägar ur eländet.

Som så ofta handlar det om att vi måste kunna hantera till synes motstående perspektiv samtidigt – och kanske se att de till och med förutsätter varandra. Allvar och lek. Sorg och glädje. Frihet och regleringar. Eftertänksamhet och handling.

Så även om du inte gör oss Pokémonjägare sällskap – ge lekfullheten och leken utrymme i ditt liv!

IMG_3430
Gör som sonen/lokföraren och ge fantasin fritt spelrum!

Läs mer: 

The Benefits of Play for Adults, Helpguide.org

Proyer, R. & Ruch, W. (2011), The virtuousness of adult playfulness: the relation of playfulness with strengths of character. Psychology of Well-Being: Theory, Research and PracticeTheory, Research and Practice 2011 1:4

Ludere necesse est – ett av mina inlägg om Brené Browns livsråd för ett helhjärtat liv.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *