Hållbar kärlek

Tänka sig, i januari firar vi silverbröllop. Häromnatten funderade jag på hur vi ska fira detta. Ska hela familjen göra något tillsammans? Ska bara maken och jag åka iväg på en weekend eller vecka? Ska vi ha en stor fest? Kanske en där vi förnyar våra vigsellöften (den tanken var mest på skämt)?

Idag delade maken en version av vår utgångsmusik på FB med kommentaren att ”tja, vi kanske ska ha en ceremoni i alla fall – den här versionen får fart på partyt direkt!”. Och det är bara att inse att Charles-Marie Widor var så där 90 år före sin tid. Det är ju så här det måste ha låtit i huvudet på honom – men elgitarrer, elbas och syntar fanns inte på hans tid, och pukor blir det inte så lätt samma driv av som ett trumset, även om marschtrummisarna säkert hade kunnat tillföra ett och annat på sina virveltrummor. (Fast orgeln är ju ett slags mekanisk synt i och för sig, hmmm. Men utan sågtandsljud!)

En snabb tanke for genom huvudet. Vi har ibland halvt på skämt, halvt på allvar, sagt att vi kanske skulle skriva en bok med våra tips för ett lyckligt förhållande. (Arbetstiteln är ”Yes dear!”, efter svaret som maken fick en gång i ett spontansamtal med ett tryggt gammalt par på en hamburgerresto i Los Angeles. Han ställde frågan om det viktigaste knepet för att hålla relationen vid liv, varpå den äldre herren svarade med en blinkning: ”It takes two words. Yes dear!”.)

Tanken och tipset som for genom mitt huvud ikväll var att 2013-versionen av Toccatan från orgelsymfoni no 5 står för en viktig aspekt för hållbar kärlek – vare sig det handlar om ett äktenskap, om föräldraskap eller vänskap: förnyelse. Att låta den andra personen – och därmed relationen – få växa och utvecklas, ja, till och med att stötta den andra.  (Även i processer som kan kännas ovissa och läskiga: ”tänk om jag blir mindre intressant för hen nu, tänk om hen upptäcker andra människor, andra sammanhang, andra drömmar och det inte längre finns plats för mig.”) Att våga lyssna på sig själv och möta de behov av växande och förnyelse som viskar eller skräller – och att härbärgera den förändring av relationen som det kan leda till.

Men – precis som Roger Lowe (som arrangerat och spelat in rockversionen) gör, så utgår en förnyelse som ger hållbar kärlek från vissa grundläggande moment som förblir stabila över tid. I Lowes fall notbilden – i förhållandet exempelvis viljan att fortsätta ha en god och kärleksfull relation; i kärleksrelationen valet av varandra varje dag (eller så ofta man hinner tänka och reflektera i alla fall).

Här är Toccatan från orgelsymfoni no 5 som den nog lät i Widors huvud:

Och här är den som den oftast framförs (jag älskar de låga tonerna mot slutet av stycket – ju lägre desto bättre. Måste ha varit en magisk upplevelse att höra en 128-fots stämma på plats; datorn gör den inte riktigt rättvisa).

12 thoughts on “Hållbar kärlek

 1. Pingback: Söndagssummering v.35 2016 – Saras goda.

 2. Pingback: Mera relationstankar – Saras goda.

 3. Grattis till silverbröllop!
  Vilket intressant inlägg!
  Jag måste fråga – förnyelse – hur menar du? Är det en organisk förändring? Eller något ni kommer överens om och strävar mot? Om du jämför era roller idag mot när ni träffades – är det den förändringen du syftar på? Jag är väldigt nyfiken på dina relationsråd – gärna ett inlägg och även i förlängningen en bok? Just nu läser jag ”Den långa vägen till närhet – brev ur ett äktenskap”, så ditt tema passar bra med området jag utforskar. 🙂

  1. Så, nu har jag utrymme för tankarna. Jag skulle nog beskriva det som en organisk förändring, inom mer eller mindre uttalad överenskommelse om att stötta varandras utforskande av våra möjligheter och personliga växande. Det är inte heller så mycket våra roller i relationen som förnyats – de har nog varit hyfsat stabila över tid (inte minst möjligt eftersom de på ett övergripande plan har varit jämbördiga hela tiden, även om rollen som ”den som drar in mest stålar” har växlat). Vi uppmuntrar, stöttar eller står bakom varandra i att gripa de öppningar för utveckling som vi stöter på – vare sig det handlar om att lämna en kristen tro för ateismen eller att bli företagare efter ett liv som anställd, om utlandsvistelser på egen hand med särboskap som följd eller spännande kulturella projekt som har stark påverkan på familjens kalender. De här exemplen är av den mer storskaliga sorten – men motsvarigheter finns också på det mer subtila och vardagliga planet. Ska definitivt försöka återkomma med inlägg på temat äktenskap/relationer! Tack för boktips – ska kolla in ”Den långa vägen…”!

   1. Hej Sara!
    Har precis läst ditt svar högt för min man här i en skön kväll på balkongen! Fint och inspirerande – tack! Vi delar synen – vilket kanske är enklare än att efterleva den.
    I höst firar vi femårig bröllopsdag och jag hoppas att jag också kommer att kunna skriva om min tjugofemåriga bröllopsdag på min blogg en vacker dag.
    Tack för bra och tankeväckande blogg!

   2. Tack för att du delar! Ja, det är inte alltid den enklaste principen att leva efter. Som så ofta i livet är det de mer utmanande valen som ger de bästa utfallen…

 4. Den andra länken funkar tyvärr inte för mig, men det lilla jag hörde låter fint! Tycker progversionen var trevlig också! 🙂
  Relationer är inte enkla, men utvecklande och i bästa fall förstärker man sina band genom att tillåta och tillåtas förändras inom dem.
  Grattis till er relation och silverbröllopet lite i förskott 🙂

   1. Den andra med orgeln. Jag har haft problem med Youtube på sistone, men begriper inte varför. Tar evigheter att buffra ibland och andra gånger funkar det med första klicket.

   2. Trist, teknostress är inte kul… Fick en dos för egen del när jag försökte blåsa liv i en gammal iPad ikväll. Efter att ha suttit och stirrat på en blå progress bar i en kvart får jag meddelandet ”Går inte att återställa, eftersom iPaden inte kan hittas”. Inte glad… Här är en spotifylänk till det fantastiska stycket. Hoppas den funkar så du kan få höra hela! https://open.spotify.com/track/5DlXP3zJhsQWmPzQKQ8XGe

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *