Jag kravlar mig upp ur mackträsket… – dag 9 i #blogg100

Ljudet av alarmet väcker mig abrupt ur min sömn. Sömndrucken stapplar jag ut i köket, och som en zombie tar jag fram brödet, smöret och osten. Tre dagstidningar kräver sin tribut i form av kaffe och frukostmackor. Men – jag ville ju egentligen något annat…

Är du också slav under kombinationen bröd, fett och salt? Ostmackan är bland det ljuvligaste mänskligheten har uppfunnit om du frågar mig. Tyvärr blir det lätt för mycket av ljuvligheten…

När jag var på Hasseludden i höstas, fick jag möjlighet att prova Chiapudding som så många talat sig varma för (jo, jag hade hakat på trenden så tillvida att jag köpt ett paket – man är väl en early adopter va – men till den punkt att jag tillagade paketets innehåll kom jag aldrig). Och med den blåa bärblandning som bjöds till där ute i Nacka var jag hooked.

chia    Salvia hispanica
Chia Salvia hispanica

Chia är en salviaväxt, vars frön har högt innehåll av protein, omega 3, antioxidanter, olösliga kostfibrer och annat godis. Fröna har blivit populära i raw foodsammanhang och som tillsats i bröd.

Jag jobbar nu att skaffa mig en ny kvällsritual: blanda de små fröna med någon god mjölk och ställa in i kylen. Frysta bär hälls upp och tinas under natten.

Nästa morgon kan zombieSara släpa sig ut i köket och ta fram sin tidningstribut ur kylen – en lagom geleig gröt med smak av sommarbär. Kittlar dödsskönt i kistan!

En sajt som jag hämtar inspiration från är Chiafrön.com, där t.ex. chiapuddingen med kokos och hallon ser oerhört lockande ut… Har du något Chiatips att dela med mig?

 

Photo by Dick Culbert from Gibsons, B.C., Canada (Salvia hispanica) [CC BY 2.0 (http://creativecommons.org/licenses/by/2.0)], via Wikimedia Commons

2 thoughts on “Jag kravlar mig upp ur mackträsket… – dag 9 i #blogg100

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *