Sanningen ska göra mig fri

Jag hade ju bestämt mig. ”Balans” skulle vara mitt årsord 2016. (Årsord är ett ord som en väljer som tema för ett år, istället för att avge det där nyårslöftet som ändå bryts efter max tre veckor. Inspirationen är min kära f d träningskompis Lisen, som ersatt nyårslöfte med årsord sedan ett antal år tillbaka.)

Så gjorde jag ett ett facebooktest som sa att mitt ord för 2016 skulle vara ”Sanning”. Frågade mina facebookvänner om hur jag kunde tänka kring sambandet mellan ”Balans” och ”Sanning”. Helena gav mig då en kommentar som fick mig att se hur Sanning i själva verket kan vara en förutsättning för Balans.

Reflekterade i ett tidigare inlägg om det fjärde livsrådet ”Värna tacksamheten och glädjen” i min julklappsbok ”Våga vara operfekt” av Brené Brown. Mitt val av ”Sanning och balans” som mantra för 2016, bekräftades omedelbart när jag öppnade boken och tittade igenom innehållsförteckningen. Det första livsrådet är nämligen ”Värna om ditt sanna jag”.

I detta avsnitt resonerar Brown om äkthet. Hon konstaterar att människor som söker äktheten i sitt liv kan provocera och till och med skrämma sin omgivning. Det som skrämmer, menar hon, är dock inte äktheten i sig, utan snarare det mod och den djärvhet som är förutsättningen för att våga värna sitt sanna jag – eller, som jag tänker på det: sitt hela jag.

Som den forskare hon är, har Brown sökt en empiriskt välgrundad definition av vad äkthet handlar om. Utifrån de tusentals intervjuer hon genomfört, kom hon fram till följande:

”Att vara äkta är att dagligen frigöra sig från den man tror att man borde vara och istället bejaka den man är”.

Påminner lite om det som den vindbitna västkustbon som är morfar till en av våra vänner lär ha sagt:

”En får va gla att en ble som en ble, när en inte ble som en sulle”.

Brown betonar att äkthet inte är en medfödd egenskap, utan något som man kan tillägna sig genom medvetna val och regelbunden träning. En äkthetsmuskel, liksom. Henes definition fortsätter därför

Valet att vara äkta innebär

 • att värna om modet att vara operfekt, sätta gränser och tillåta sig att vara sårbar.
 • att tillämpa den medkänsla som föds ur vetskapen om att alla människor har såväl starka som svaga sidor
 • att vårda den samhörighet och känsla av att höra till som bara kan uppstå när vi tror på att vi duger.” (min kursivering)

Att göra valet att vara äkta handlar om att ge plats åt ”min sanna röst”, tänker jag. För att bejaka den jag är, är i sig en process i att lära mig mer om vem jag egentligen är. Det är att ta in orden från ängeln utan ansikte i Tomas Tranströmers dikt Romanska bågar:

architecture-621064_1280”Skäms inte för att du är människa, var stolt!
Inne i dig öppnar sig valv bakom valv oändligt.
Du blir aldrig färdig, och det är som det skall.”

Häromdagen aktualiserades en aspekt av att vara sann mot sig själv i min coachcirkel (mer om den i ett kommande inlägg, tills vidare får ni leva i nyfikenhet). Vi talade om vad det är som påverkar uthålligheten i att etablera en ny vana. Det är så lätt att avfärda de goda intentionerna som inte efterlevs mer än några dagar eller veckor (högaktuella exempel på detta finns på vilket gym som helst så här i kölvattnet av nyårslöften och julgodis) som att man inte är ”tillräckligt” motiverad – ”egentligen”.

Jag har åtskilliga gånger börjat på ny kula. Ett antal av dessa kulor finns att läsa om här på bloggen – här t.ex.  Och visst har motivationsgraden varierat – men ett antal gånger kan jag ändå säga att den varit 110% både intellektuellt och emotionellt när jag börjat.

I efterdyningarna av samtalet skrev Helena en reflektion över det där med fullföljandet. Är ”den tysta inre vissheten”, som hon skriver om, samma sak som ”min sanna röst”? Det funderar jag på – och utforskar – nu.

12 thoughts on “Sanningen ska göra mig fri

 1. Pingback: Växtkraft – Saras goda.

 2. Pingback: 1 juni igen – Saras goda.

 3. Pingback: Återbrukat årsord 2021 – Saras goda.

 4. Pingback: Hållbar ekonomi är min intention för 2019 – Saras goda.

 5. Pingback: Hälsoglädje är min intention för 2018 – Saras goda.

 6. Pingback: Dags att välja årsord – Saras goda.

 7. Pingback: Helhjärtat vill jag leva – dag 99 i #blogg100 – Saras goda.

 8. Pingback: 1 juni – dag 92 i #blogg100 – Saras goda.

 9. Pingback: Trög i starten – dag 77 i #blogg100 – Saras goda.

 10. Pingback: Att älska sin nästa som sig själv | Saras goda.

 11. Instämmer Sara – och vill dela ett mantra jag använder från Danielle LaPorte: ”Authenticity is a form of service”.
  När du tillåter dig själv att vara äkta så skapar du ett utrymme för andra att få vara äkta.

  1. Tack Tess för det underbara citatet! Brené Brown citerar en av sina vänner som är inne på samma tema – men men vinkeln att äkthet kräver mod: ”Du måste vara modig i ditt liv, så att andra kan bli modiga i sina liv”.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *