Bokbloggsjerkabidrag om semesterläsning

Bokbloggaren Annika bjuder varje vecka in till vad hon kallar Bokbloggsjerka med ”förhoppningen … att vi kommer att hitta nya bokbloggare som vi annars kanske skulle missa”. Jag snubblade över fenomenet i våras via bloggen Triloger, och har funderat på om jag har något att bidra med.

När jag söker igenom min blogg efter bokrelaterade inlägg ser jag i och för sig att inte skrivit så många inlägg om böcker som jag trodde. Jag är ju också, om än en flitig läsare, kanske främst en sakprosaläsare (en liten varudeklaration för eventuellt nytillkomna bloggläsare).

Mina två inlägg om min sommarläsning av Bernt-Olov Anderssons Kanal respektive Malin Persson Giolitos Störst av allt gör att jag ändå vågar kasta in ett inlägg i veckans omgång av Bokbloggsjerkan. Inte minst eftersom veckans fråga handlar om semesterläsning:

Vad brukar du generellt göra på din semester? Kryper du upp i hängmattan/lägger dig på stranden med en god bok och låter vardagen försvinna, eller är du mer stressad än någonsin under den här tiden? Har du något ”semesterläsningstips” att dela med dig av? Hur skulle en perfekt semester se ut enligt dig?

För mig innebär ledighet alltid möjlighet till läsning. Att jag släpat en närmare 30 kilo tung resväska runt Sverige denna sommar beror inte på att jag skulle vara exempelvis sko- eller sminkfetischist – ca 25% av vikten har utgjorts av böcker.

Mina reskamrater från sommaren har återsamling. Saknas gör Störst av allt, som jag lämnade till min syster för hennes semesterläsning.
Mina reskamrater från sommaren har återträff. Saknas gör Störst av allt, som jag lämnade kvar hos min syster för hennes semesterläsning.

Utöver de två böckerna ovan, som ju faktiskt bara åkte med halva semestern eftersom de var bokhandelsfynd från en av alla de lata dagarna, har det varit en minst sagt blandad kompott som gjort mig sällskap.

Det har varit jobbrelaterad fakta om hur demokratin kan ”återuppfinnas” genom vad som kallas medborgarbudgetar. Det har också varit fakta som stöd och inspiration till rehabilitering, liksom boken om folklig sång med det fantastiska namnet Häxgnägg och pärlband, som jag köpte på kulningskursen tidigare i sommar. Har ju faktiskt övat på min nyvunna förmåga!

Det har också varit den så tankeväckande Becoming Wise av Krista Tippett, där varje mening är fullproppad med höggradig insikts- och reflektionsnäring. Jag drack de fem första kapitlen som en ökenvandrare som når en oväntad oas med frisk källvatten – sedan tog det bomstopp. Nu känner jag dock lusten återvända att avsluta den första läsomgången av denna för mig så viktiga bok. Och även om jag inte har förmått mig till att börja på tegelstenen The O Manuscript av Lars Muhl, trots att jag har vänner som är helt lyriska över den, har den gjort mig sällskap i packningen hela sommaren.

Några loppis- och antikvariatsfynd har lagts till samlingen också. Den första som inköptes för min egen räkning var den lilla skojiga Allehanda urkunder om Språk, med texter som sträcker sig från Första Mosebok, texter av Platon och Aristoteles till texter av Stalin och Chomsky. Det andra var Folkmusikboken, i vilken jag kastade mig över kapitlet om fäbodarnas musik (som bland annat ju innefattar kulning).

Ledighetsläsning

Ett par lässituationer som är extra förknippade med ledighet (sommar- eller julsemester liksom helg) för mig är:

 • att läsa ut en spännande bok även om klockan blir två, tre eller fyra på natten och gryningsljuset ersätter glödlampans sken som ljuskälla.
 • att gå och lägga sig efter frukost med Boken i högsta hugg och läsa tills någon annan ropar att det är lunch (även om det oftast är något av barnen som dyker upp och frågar om när det blir lunch…).

En specifikt sommarskön situation är den, när jag plockat med mig Boken ut i solen till en filt eller solstol. Eftersom det är #lyrikfredag på Twitter idag som alla fredagar kostar jag på mig att bjuda på ännu ett haikuförsök:

Sommarbokens text

förenar sig med solen.

Läsaren somnar.

Den perfekta semestern

Hur skulle då en perfekt semester för mig, där jag står just nu i livet, se ut? Jo, den skulle utspela sig på en resort vid ett varmt hav i ett lagom ljummet klimat. Där skulle jag växla läsning i solstolen vid poolen/havet med fysisk aktivitet av olika slag och god mat och dryck. I lagom sällskap med familjen och kanske goda vänner – gärna några som läser samma litteratur för gemensamma reflektioner vid middagen.

19 thoughts on “Bokbloggsjerkabidrag om semesterläsning

 1. Eftersom jag är jurist läser jag också mycket annat än deckare och skönlitteratur, som facklitteratur, och läser gärna inlägg hos andra om den typen av litteratur också. Allehanda urkunder om språk måste jag skriva upp på min att-läsa-lista, det verkar vara en bok helt i min smak, tack för tipset!

  1. Kul! Jag är en fackboksaddict, och läser skönlitteratur nästan uteslutande i samband m längre ledigheter. Allehanda… verkar vara vanligt förekommande på antikvariaten att döma av internätet, hoppas du får tag på den!

 2. Allehanda urkunder om språk var nog det som fastnade mest hos mig av dina 30 kilo, har läst en del filosofi på fritiden tidigare.
  Ditt haikuförsök gillade jag. Testade själv när jag låg på sidan Pennfajten när dom hade en skrivuppgift om detta, men jag fick inte till det. Tror att jag inte riktigt fick kläm på reglerna för det.

 3. ”Allehanda urkunder om språk” låter ju spännande!

  Att vända på dygnet för att läsa klart nå’t är mysigt! Fast jag går nästan hellre upp tidigt på morgonen, det är ju svårt att sova efter åtta, liksom 😀.

  1. Ja, jag trodde nog att du skulle gilla urkunderna! Har sett på nätet att den finns relativt frekvent på antikvariaten. Sova igen läsnatten får jag göra nästkommande nätter… (Även om det inte funkar så egentligen). För som du säger – sova efter åtta är svårt. Då kan man ju iofs gå upp, käka en första frukost, och sedan gå och lägga sig med nästa bok igen :).

  1. Mitt nöje! Jag gillar idén också, har redan hittat några nya bloggar att följa! Att strunta i det dagliga bloggandet behöver inte vara att ge upp. Det kan vara att välja att ge sig själv en paus, och en utmaning – den att komma tillbaka utan skuldbeläggande… 😉

   1. Sant. Och jag har medvetet och fullkomligt skuldbefriat avstått daglig bloggning under större delen av juli. Skönt. Men också skönt komma tillbaka till rutinen. Jag vet ju hur mycket ger får av att blogga!

 4. Pingback: Bokbloggsjerka 5 – 8 augusti på temat Semester | HERO – the coach

 5. Störst av allt har jag hört mycket gott om. Tänkt lyssna på den framöver, hoppas den lever upp till mina ganska höga förväntningar 😉 härligt med vatten närainpå.

  1. Ja, jag hoppas också att du gillar Störst av allt. Jag läste den som pappersbok och vet inte hur inläsningen är. Det är ju en extra tjusning med ljudböcker – kan både hjälpa och stjälpa en text.

  1. Kul att du gillar diktförsöket! Du har en, i mitt tycke, mycket stark läsupplevelse framför dig. Har du läst något av Giolito tidigare? Inte jag, men jag undrar givetvis om det är värt att sätta tänderna i någon av de tidigare böckerna.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *