Lyckan kommer, lyckan går…

Hur hittar man till lyckans land? Och – vad är lycka för mig? För dig?

En FB-vän skrev häromdagen ungefär att hen längtade till lyckan. Det är en längtan jag ofta känt igen mig i. Den där lyckan… Den där längtan efter lyckan… För mig är det samma längtan som den diffusa hemlängtan som följt mig genom åren, och som jag skrev om i februari 2017:

… det hem jag längtar till är en upplevelse. Det är upplevelsen av att vara grundad, att ha landat mjukt i här och nu. Att ha fokus på och trygghet nog att, med avspända och öppna sinnen, ta in vad livet i just detta ögonblick är, på den plats och i det sällskap jag just då befinner mig.

Snavade häromdagen över en annan formulering kring det som för mig är lite samma längtan. I förordet till Bulgakovs Mästaren och Margarita skriver författaren Amanda Svensson att:

Bulgakov levde och dog under en av de mörkaste och ofriaste perioderna i Rysslands historia, och kan inte säjas ha haft många glädjestunder i sitt skruttiga liv. Trots det lämnade han efter sig en roman som ger hopp det han själv så hett eftertraktade, men aldrig fick: frid och ro. För kärlek, för kreativitet, för skapande. Det är en roman som skänker en känsla av både frid och energi. En soluppgång efter solnedgången. ”Allt kommer att bli som det ska vara, så är världen skapad”, som Woland, denna på samma gång djälvul och hjäte, lovar Margarita och mästaren innan han förklarar dem fria att leva sina liv precis såsom de själva önskar.

Frid och ro. För kärlek, för kreativitet, för skapande. … frid och energi. För mig är det ord som i hög utsträckning beskriver lycka.

Kärlek, kreativitet och skapande- ord som handlar om att göra något slags avtryck i omvärlden. Ser i efterhand att det är ett perspektiv som saknas i min beskrivning av hemlängtan från 2017 – att inte bara vara uppfylld av en passiv lyckokänsla, utan faktiskt också ge praktiskt utlopp för lyckan. I linje med det gammelgrekiska ord, eudaimonia, som ofta översatts med lycka, men i själva verket handlar om det väl levda livet, att göra rätt saker, till gagn för sig själv men kanske framförallt det övriga samhället

…..

Jag skrev några ord på min FB-väns inlägg kring vad jag tror hjälper oss på resan mot lyckans land, mot det där hemmet, hemmahamnen, bortom det fysiska rummet.

Jag skrev om tacksamhet – för det som varit. Jag skrev om mening och meningsfullhet – i det jag gör och för det jag kommer att göra, i de sammanhang jag är en del av och i dem jag kommer att vara det i framtiden.

Jag insåg i efterhand att jag också skulle ha velat skriva om acceptans, mod och vishet – i linje med Sinnesrobönens ord:

… sinnesro att acceptera det jag inte kan förändra, mod att förändra det jag kan och vishet att inse skillnaden

Vad tror du om min karta och kompass? Och vad är lycka för dig?

11 thoughts on “Lyckan kommer, lyckan går…

 1. ”Ge praktiskt utlopp för lyckan” – love it! Och livin´ it 🙂

  Och känner igen mig i mycket av det du skriver om. Har skrivit en bok som heter GLAD FRi STARK och upptäckte då att glädje innebär att vara tillfreds. Alltså sådär långsiktigt och hållbart tillfreds med sig själv, med livet, med valen … Så jag kör på det här också: lycka innebär att vara tillfreds.

  1. Mmm. Att lycka är att vara tillfreds. Tycker om. Det synkar i mig.

   Och Sara, det där med att leva lyckan, leva livet, att det i det levda livet är där lyckan finns. Mmm. Det tycker jag också om.

   <3

 2. Pingback: Vad innebär lycka för mig? Det finns tre saker att göra innan jag kan känna klarhet att gå vidare. – Christine

 3. Vad intressant att jag själv satt och reflekterade om vad lycka innebär för mig igår när jag åkte bil. För mig är det att känna mig i samklang med min kropp och själ. Att vi tillsammans befinner oss där vi ska vara just nu. Tack, nu fick du mig inspirerad av att skriva ett blogginlägg. Tack <3

 4. För mig är ett mått på lycka att jag är med det som är och accepterar det, kanske till och med bejaka det. Jag kan lätt få lyckokänslor… jag lever, jag har hälsan, mina nära och kära har det bra. Hur blir det bättre än så?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *