Jesusbarn minus 21 – Mörker och ljus

I detta nådens år 2017 gör jag min egen bloggadventskalenderutmaning. En reflektion om dagen. Inte nödvändigtvis med explicit anknytning till adventstidens tema – väntan på julens ankomst. Men säkert hittar den som vill något slags association till ljus, glögg, glitter och krubbor.

Om det finns ljus, finns det mörker; om kyla, hetta; om höjd, djup; om fast, flytande; om hårt, mjukt; om skrovligt, lent; om stiltje, storm; om framgång, motgång; om liv, död.

Pytagoras

Både och. Yin och yang. Inte nödvändigtvis efter varandra, utan också samtidigt.

Konsten att hålla två tankar i huvudet samtidigt. Eller, kanske ännu svårare, två känslor i hjärtat samtidigt. Eller att härbärgera flera olika känslor från två delar av känslospektrumet samtidigt.

Utan att bli galen. Utan att känna att det ena förtar existensen av det andra. Är det det som är vishet?

Ett vet jag, och det är att det iallafall är mognad. Och sådan nås inte sällan genom smärtan.

Vredens och sorgens orkanvindar som slet sönder seglen i min hjärtebåt så hårt vid denna tid förra året. Tack och lov har de mojnat. Tack och lov, eftersom jag dräneras på livslust när de stormar i mig.

Tack och lov har andra vindar också börjat blåsa: kärlekens sunnan, glädjens västan, hoppets östan.

I mig blåser vindarna samtidigt. Vreden och sorgen över att ha blivit lämnad kan fortfarande sätta in med orkanstyrkor. Inte sällan genom nattens oskyddade drömmar, och jag vaknar med blödande hjärta.

En av de smärtsamt förvärvade lärdomarna från förra året är att det inte går att trycka undan vreden och sorgen och tro att de därmed är borta. De måste få blåsa ut med full kraft innan de kan lägga sig.

Den aktuella väderprognosen inrymmer storm från norr i en upplevelse av mindervärdighet, även om jag vet att det inte är upphovspersonens avsikt att nedvärdera mig.

Så jag tränar mig på att observera och vara i nordan, utan att trycka undan och förneka den. Jag drar på mig stormstället, knyter fast livlinan i masten och tränar på att härbärgera nordanvind, att låta den blåsa samtidigt och vid sidan om kärlekens, glädjens och hoppets tilltagande vindar.

Det är ok att snurra runt ett tag.

6 thoughts on “Jesusbarn minus 21 – Mörker och ljus

 1. Pingback: Jesusbarn minus 13 – släpper taget – Saras goda.

 2. Pingback: Ingen kalender för mig i år inte | HERO – the coach

 3. Stum. Mållös.
  Och såklart samtidigt bubblande full av ord som vill komma som svar och reflektion på dina ord.
  Instämmer med Helena om dina fantastiskt vackra formuleringar. Underbara!

  Och vill dela att jag numera när jag får er fråga om det är si eller så jag vill ha det, eller om det känns si eller så….då blir mitt svar YES, BOTH! Och det känns så i mig när du skriver att även du omfamnar och vill båda.

  Och min andra reflektion kring att stå i stormens öga….att när jag börjat se på de dagarna då jag står där som dagar i träning och faktiskt känner efter var jag fått träningsvärk eller liknande så kan jag se tillväxt, mognad, vishet i mig själv. Och jag vilar trygg och tacksam.

  Puss!!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *